top of page

FOLISCOPI MECÀNIC

de la col·lecció Aparells precinema

Coneixes l'Alice Guy? 

JOCS AMBULANTS-ZINEMATIK HA VOLGUT FER-LI UN HOMENATGE INCLOENT UN FRAGMENT (ACOLORIT PER NOSALTRES) DE “DANSA SERPENTINA”, PEL·LÍCULA FILMADA EL 1902, AL NOSTRE FOLISCOPI MECÀNIC.

Alice Guy va ser una de les pioneres del cinema. Nascuda a França el 1873, se li atribueixen algunes de les primeres pel·lícules narratives de la història. Va començar a fer cinema en l'empresa fotogràfica Gaumont, on treballava de secretària. El 1895 va assistir a una demostració del cinematògraf. Fascinada per l'invent dels germans Lumière, des del principi va veure el potencial del cinematògraf per explicar històries, així que va convèncer al seu cap, Leon Gaumont, perquè li permetés experimentar amb la recentment adquirida màquina cinematogràfica. Com ella tenia una mica d'experiència teatral, aviat va començar a organitzar els primers rodatges, amb actors, vestuari, decorats, etc. I ja als primers anys del segle XX, tenia unes quantes produccions al seu haver, de les quals es destaca l'ús d'alguns pioners efectes especials.
 

Com era habitual en els cineastes d'aquella època, Alice s'encarregava de la direcció, guió, producció, muntatge, etc. El 1907 va ser enviada per Gaumont als Estats Units, on va fundar, al costat del seu marit Herbert Blaché, la productora Solax Studios, amb la qual va rodar nombroses pel·lícules (se li atribueixen unes 600 produccions). El 1922 va tornar a França, i mai més va tornar a fer cinema. Caiguda en l'oblit per al gran públic, la seva figura ha estat recentment retrobada.

bottom of page